Ga naar de inhoud

Bootschappen en bagagelijst

De volgende lijstjes zijn natuurlijk niet helemaal volledig, maar zijn wel handig voor diegenen die voor de eerste keer meevaren op zee.

Persoonlijke bagage
Er zijn kussens aan boord maar geen lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken tenzij besteld. Die moet u dus zelf meenemen. Of een slaapzak.
Verder…
Bootschoenen (geen zwarte zolen aan boord i.v.m. strepen op het dek, geen gewone hardloopschoenen)
Flees trui en broek
Genoeg muntgeld voor douches, water, e.d. in de havens
Handdoeken
Horloge (Neem een goedkoop waterdicht horloge mee voor aan boord. Geen dure klokken, want ze kunnen blijven haken en vallen soms in het water.)
Muts
Paspoort / ID-kaart
Petje met touwtje voor aan de hoge zeilbroek of reddingsvest
Slippers voor douches in de havens
Theedoeken
Thermo ondergoed
Toilet tas
USB stick met muziek
Warme kleding en thermo ondergoed
Zaklampje
Zeeziektepillen of polsbandjes tegen zeeziekte
Zeil-cv en eerder behaalde zeildiploma’s, vaarcertificaten of CWO vorderingsstaten
Zeilhandschoentjes
Zeillaarzen (geen tuinlaarzen met modder a.u.b.)
Zeilpak (Er zijn meestal wel reddingsvesten en lifelines aan boord van huurschepen.)
Zonnebrandcrème / Lippenbalsem
Zonnebril met touwtje
Zwembroek

Bootschappen

Het volgende wordt vaak vergeten: Afwasmiddel en afwasborstel, Handzeep, Keukenrol, Schuursponsjes, Vatendoekjes, Vuilniszakjes, WC papier.

Zorg ervoor dat er altijd een makkelijke maaltijd gemaakt kan worden voor het geval we later aankomen in de haven en de restaurants gesloten zijn. Als we ’s nachts doorvaren op zee, dan zijn instant maaltijden, zoals noedels, soep of pasta makkelijk te maken.

Alcoholgebruik en ook sterke koffie of een zwaar ontbijt of zeer kruidige maaltijden versterken zeeziekte. Gember is daarentegen weer goed tegen zeeziekte. Volkoren kaakjes zijn goed in het geval mensen al zeeziek zijn geworden en moeite hebben om het eten binnen te houden.

Water drinken uit de kraan aan boord is in principe mogelijk, maar vooral in de zomer bestaat het risico op de legionellabacterie. Daarom zijn flessen drinkwater altijd een goed idee.

Denk eraan dat de koelkast veel stroom gebruikt en dus tijdens het zeilen niet altijd aan kan blijven. Koop dus nooit vlees, vis, e.d. in voor de hele week, want het blijft niet heel lang goed.