Ga naar de inhoud

Les 6: Routering met qtVlm

De meest gebruikte routeringssoftware is qtVlm en Squid Sailing. qtVLM is gratis en heeft heel veel mogelijkheden, waardoor het ook weer lastig is om ermee te leren werken. Squid Sailing is iets makkelijker om mee te leren werken maar daarvoor moet u betalen. Het grote voordeel van dit soort routerings Apps ten opzichte van bijvoorbeeld populaire navigatieprogramma’s zoals Navionics of Open CPN is dat het rekening houdt met de polar diagram van uw schip en gebruik maakt van gribfiles voor de windrichting en sterkte en stroom. Als u op- of af- moet kruisen, dan berekent het programma zelf de ideale slagen en de snelheid bij de voorspelde windsterkte en richting die per uur verschillend is.

U kunt qtVLM gratis downloaden en installeren voor PC, MAC, Linux en Raspberry. Ook kunt u de App downloaden in de App store en Google play. Het werkt het prettigste als u een combinatie gebruikt van laptop of PC met mobile. U kunt dan de voorbereidingen doen op een groot scherm en de routes exporteren naar uw smartphone. Het is aan te raden om na deze korte introductie ook de volledige qtVlm handleiding te lezen.

Stelt u zich voor dat we een tocht willen voorbereiden van Falmouth naar Cork. Dan slepen we het bootje naar Falmouth en zetten een POI op Cork door middel van de rechter muisknop en kies New Mark.

qtvlm mark

Vervolgens moeten we barrier plaatsen op het TSS van Lands End, zodat qtVlm geen route berekent laverend over dit TSS.

qtvlm barrier

Vervolgens gaan we naar Boat Settings en geven de boot een naam en kiezen de polar diagram die bij de boot hoort. Als het type er niet bijstaat dan kunt u die misschien bij de werf opvragen of op internet vinden. Anders kunt u natuurlijk ook een polar gebruiken van een schip met dezelfde prestaties.

qtvlm boat settings

Vervolgens selecteren we het gehele gebied met de knop Selection.

Ga dan naar Grib – Gribslot 1 – Selecteer bijvoorbeeld Zygrib en download de gribfile.

Dan kunnen we de routing maken. Klik met de rechter muisknop op de POI van Cork en kies Create routing toward this POI.

qtvlm create routing

qtVlm berekent de snelste route rekening houdend met de ideale windhoek bij het op- en afkruisen en houdt ook rekening met het VSS bij Lands End.

qtvlm route created

Vervolgens maken we nog een aantal routes telkens met een andere vertrektijd en/of -datum.

qtvlm create routing met andere etd

Vervolgens kunnen we bekijken of het veel uitmaakt qua reistijd op welke dag we vertrekken. In dit geval maakt het niet veel uit, maar als de windrichting erg veranderlijk is, maakt het vertrekmoment natuurlijk wel veel uit.

qtvlm routes vergelijken

Vragen & Antwoorden