Zoekwoordenonderzoek

Het bepalen van de zoekwoorden of zoekwoordgroepen is een van de belangrijkste stappen. Dat is ook iets dat ik alleen maar kan doen in samenwerking met u. U kent namelijk uw klanten het beste. U kunt zelf het beste bedenken wat uw doelgroep zou Googelen om u te vinden. Beschrijf dus wie uw doelgroep is en uit welke segmenten die doelgroep bestaat.

keywords

Focus 

Het is niet mogelijk om 1 pagina te optimaliseren voor meerdere verschillende zoekwoorden. Elke pagina optimaliseert u voor 1 groepje zoekwoorden en alternatieven. Het is teveel werk om in 1 keer, alle pagina’s te optimaliseren. Beter kiest u eerst een aantal belangrijke URL’s uit en stelt daarvoor de zoekwoorden vast. Start bijvoorbeeld met de 5 belangrijkste producten of diensten, kies de URL’s die daarbij horen en start daarmee. Later komen dan de minder belangrijke pagina’s.

Keyword tools

Met bijvoorbeeld Google Ads (zie volgende artikel) kunnen we goede alternatieven voor de bestaande ideeën over zoekwoorden vinden. Ook kunnen met trends.google.nl zoektermen met elkaar vergelijken om te bepalen welke alternatieven meer volume in bezoekers genereren. We moeten hierbij goed rekening houden met de “taal” die uw doelgroep spreekt en wat door hen als zoektermen gebruikt zou kunnen worden. Samen maken we per product of dienst een lijst met zoekwoorden. De beste tool om u hiermee te helpen is https://www.semrush.com/ 

Long tail of short tail zoekwoorden? 

We moeten zoekwoorden kiezen die vooral veel conversies genereren. Ook moeten we soms zoektermen of zoekwoordgroepen meenemen die wellicht minder vaak gebruikt worden (lager zoekvolume), maar die wel zeer relevant zijn voor uw specialisatie en die u juist veel omzet kunnen leveren. Het voordeel van meer specifieke zoekwoordgroepen (long tail, met minder zoekvolume) ten opzichte van meer algemeen zoekwoorden (short-tail, met hoger zoekvolume) is dat long-tail makkelijker hoog rankt en relevante clicks oplevert.