Meteen naar de inhoud

Zoekmachinevriendelijke URL’s

Het beste is als de website een zo plat mogelijke structuur heeft, want pagina’s dieper in de structuur, worden als minder belangrijk gezien. Daarentegen is het belangrijk om voor grote sites voor een piramidevormige structuur te zorgen, met hoofd en submenu items. 

Zoekmachine Vriendelijke URL's

Keywords in de URL’s 

 
De URL’s die resulteren uit de structuur dienen kort, maar krachtig te zijn. De URL’s dienen ook de belangrijkste zoekwoorden te bevatten, omdat Google kijkt naar de URL van pagina’s. De URL is namelijk als volgt opgebouwd: Domeinnaam/categorie/eventueel-subcategorie/paginanaam. 

Duplicaat content voorkomen 

 
Duplicaat content ontstaat als twee URL’s verwijzen naar 1 pagina. Dit resulteert in halvering van de waarde die Google aan de pagina’s toekent. Daarom is het dus belangrijk dat u aangeeft wat de canonical URL is of dat we middels een 301 redirect de URL’s doorverwijzen naar de belangrijkste URL. 

Sitemap 

Het is beter om niet alle pagina’s in de XML sitemap te zetten. Onbelangrijke pagina’s zoals bijvoorbeeld “privacy statement” en “algemene voorwaarden” moeten er juist niet in staan. Google heeft namelijk, maar een beperkt “craw budget”. Dat betekent dat Google beperkte tijd heeft om uw website te indexeren. Dat crawl budget moet in elk geval besteed worden aan de belangrijkste pagina’s. De sitemap geeft aan wat de belangrijke pagina’s zijn. 

In content management systemen maken sitemap-extensies vaak meerdere sitemaps aan. Selecteer alleen de belangrijke en meldt dit aan in Search Console. 

Noindex,follow 

U kunt pagina’s die niet echt gevonden moeten worden in Google, beter op “noindex,follow” zetten. 
Pagina’s die niet vindbaar hoeven te zijn in Google, zijn bijvoorbeeld: 
 
/winkelwagen/ 
/algemene-voorwaarden/ 
/disclaimer/      
/bedankt/ 
/cookie-en-privacy-statement/ 

404-pagina 

De website moet een 404-pagina hebben in dezelfde stijl als de rest van de website.  
Check de website af en toe op gebroken links met deze tool:  
http://validator.w3.org/checklink 

Robots.txt 

In dit bestandje kunt u aangeven dat bepaalde URL’s niet geïndexeerd moeten worden, zoals de backend van een content management systeem.  

Verhuiskaartjes 

Als u een bestaande website gaat vervangen door een nieuwe site met een andere structuur, of als u URL’s van pagina’s verandert dan verdwijnen de bestaande URL’s. Links vanaf externe sites en door Google geïndexeerde URL’s zullen zonder maatregelen een 404 foutmelding geven, omdat de pagina niet meer bestaat. Dat is natuurlijk niet goed voor de gebruiksvriendelijkheid van uw website. Daarom moet er op de server een verhuisbericht geplaatst worden die de oude URL’s naar de nieuwe verwijzen. Daarvoor moeten 301 redirects worden ingesteld  naar de nieuwe pagina. In Google Search Console kunt u de URL-fouten terugvinden en als u de gebroken links heeft hersteld, dan kunt u dat daar aangeven. 

Voorkeurs URL 

Het beste is als u 1 voorkeurs URL kiest en ervoor zorgt dat de andere daar automatisch naar toe verwijzen. Bijvoorbeeld https://www. is uw voorkeur URL, dan moeten de volgende daar automatisch op overschakelen als iemand ze intypt in de URL-balk: 

  • https:// 
  • http://
  • http://www