Meteen naar de inhoud

Versiebeheer Wordpress

Elk Content Management Systeem, dus ook Wordpress moet up-to-date gehouden worden om het te beschermen tegen hackers. Hackers proberen niet alleen om bestanden met bijvoorbeeld klantgegevens van uw website te “stelen” ook hebben hackers er schik in om bijvoorbeeld een gek plaatje, tekst of een (verborgen) link naar hun eigen website op uw website te plaatsen. Ook kunnen hackers uw website misbruiken voor bijvoorbeeld aanvallen op andere websites of om spam te versturen. Updaten is essentieel om deze risico’s te beperken. Updaten is betrekkelijk eenvoudig, maar soms gaat er toch iets mis omdat nieuwe versies van extensies en plugins niet compatibel zijn. Plugins “botsen” soms met andere plugins. Maak dus altijd back-ups, want bij het updaten / upgraden kan uw website of template “breken” en de snelste oplossing is dan vaak het terugzetten van een back-up.

Website onderhoud

Versiebeheer uitbesteden of zelf doen?

Als u het versiebeheer aan mij overlaat, dan stuur ik u elke maand een e-mailing, waarin ik u vraag even te testen of alles nog goed functioneert. Zet info@elmarteeuwen.nl (dus niet .com maar .nl) op uw lijst met veilige afzenders / contactenlijst, om ervoor te zorgen dat u deze berichtjes maandelijks blijft ontvangen. 

Verder moet u er zelf voor zorgen dat alle facturen van uw hostingprovider zijn betaald om te voorkomen dat uw website offline wordt gehaald of erger nog, dat u uw domeinnaam kwijtraakt. Zorgt u er ook voor dat de WHOIS-gegevens van elke domeinnaam in orde zijn en dat uw contactgegevens voor facturen correct is in het account van u hosting provider.

Dit artikel is bedoeld voor al mijn klanten, dus ook voor degene die het onderhoud (gedeeltelijk) aan mij uitbesteden. Het noodzakelijke technische onderhoud bestaat uit het maken van backups en updates van het CMS en de extensies en plugins. Dit kunt u mogelijk na een training zelf verzorgen, maar ik raad aan om het aan mij over te laten. 

Dit artikel is bedoeld om een globaal overzicht te geven van de belangrijkste werkzaamheden. Het is daarnaast aanbevolen om ook de handleidingen die door de ontwikkelaars van uw CMW, extensies, plugins en uw hosting provider zijn uitgegeven, te bestuderen.

Auto-update

Auto-update voert automatisch updates van het core CMS of plugins uit, zodra die beschikbaar komen. Daarmee worden veiligheidslekken en bugs z.s.m. opgelost en is de kans op hacken zo klein mogelijk. Daarom is deze functie ook aanbevolen. Die updates vinden altijd plaats in de live site. De beheerder of eigenaar ontvangt daar mogelijk een email van en dan moet de website z.s.m. getest worden. Na het updaten of na ontvangst van een email met de tekst: “Sommige plugins zijn automatisch geüpdatet naar hun nieuwste versies op uw site” zou u even moeten kijken of de website nog goed functioneert na die automatische updates. Als bijvoorbeeld de formulieren-plugin automatisch is geüpdatet, kijk dan of de formulieren nog goed werken. Is Woocommerce, een webshop plugin, ge-update test dan of u een product kunt bestellen. Het gaat vrijwel altijd goed, maar incidenteel niet. Geef het alleen in dat geval door aan mij. Als alles na de update nog goed werkt is het niet nodig om dit soort e-mails aan mij door te sturen. Als er iets niet goed meer werkt na die update, zoals een formulier, shop of boekingssysteem, of als de template “breekt”, dan moet dat natuurlijk opgelost worden, misschien moet zelfs de back-up teruggezet worden, ook al komt dat maar heel zelden voor.

Als uw omzet niet volledig afhankelijk is van uw website of webshop, dan kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wekelijks de website te checken en de waarschuwing mails in een aparte folder op te slaan.

Overigens is auto-update van het CMS of van de PHP versie niet bij elke hostingprovider mogelijk. Ook kunnen niet alle plugins en extensies automatisch updaten. Bijvoorbeeld sommige betaalde plugins moeten handmatig ge-update worden. Handmatig periodiek updaten en checken blijft dus noodzakelijk.

Zonder automatische updates verbetert de snelheid / SEO overigens iets. Hiervoor kunt u opdracht geven door middel van een email. Dan raad ik aan wel wekelijks handmatig versiebeheer aan. Dat is dus veel meer werk.

Updaten met minimale downtime 

Bij het updaten van e-commerce websites moeten we 2 situaties voorkomen: 

  • Lange downtime door problemen met het updaten, waardoor de website omzet zou kunnen mislopen. 
  • Online boekingen, aankopen, inschrijvingen die onopgemerkt blijven of mislukken, omdat er onderhoud plaatsvindt.

Stappenplan updaten met minimale downtime

  • Er wordt een backup gemaakt. 
  • Er wordt een staging copy gemaakt. Dat is een exacte kopie op dezelfde server die als testomgeving dient. Een upgrade van uw hostingpakket, zodat u met 1 druk op de knop een staging copy kunt maken verdient zichzelf snel terug. 
  • De updates worden uitgevoerd in die staging copy. Dus de originele website blijft ongewijzigd en blijft gewoon online. 
  • De staging copy wordt getest. 
  • Live website gaat even in “maintenance mode” en dan wordt er gecontroleerd of er tijdens het updaten van de staging site geen aanmeldingen, boekingen of aankopen zijn gedaan. Die moeten dan handmatig worden overgezet naar de staging copy. 
  • Push to live! De staging copy overschrijft de live site en de nieuwe up to date site staat online. 

Standaard doe ik aanpassingen en updates in de live-website. Mocht er iets fout gaan (bijvoorbeeld: uw site kan door een update “breken”) dan ontstaat er mogelijk downtime. Als u wilt dat ik alle wijzigingen en het versiebeheer eerst in een staging website test en pas publiceer na testen, dan kunt u dat aangeven in een email. Deze werkwijze kost meer tijd en soms is een upgrade van uw hostingpakket nodig.

Het verschil tussen updaten en migreren 

Updaten vindt binnen dezelfde versie-familie plaats, dus bijvoorbeeld: van 3.9.19 naar 3.9.20.

Migreren / Upgraden is naar een volgende versie-familie. Dus bijvoorbeeld: van 3.9.16 naar 4.0. Belangrijk: Migreren / Upgraden is veel ingewikkelder en daarom is het iets om altijd over te laten aan een ervaren expert. Upgraden moet ongeveer elke 3 a 5 jaar gebeuren. Na de upgrade/migratie moet uw website of webshop weer getest worden. De doorlooptijd van een migratie bedraagt soms dus meerdere weken. Het is verstandig te wachten met uw website te laten migreren, totdat de Long Term Support (LTS) release beschikbaar is. Maar wacht ook weer niet zo lang dat de ondersteuning van uw CMS versie stopt en u uw CMS dus niet meer kunt updaten. 

Checklist 

Controleer altijd eerst of uw server voldoet aan de eisen voor de nieuwe versie. Soms is bijvoorbeeld een nieuwe versie van PHP op uw server nodig om de update veilig te kunnen uitvoeren. Maak (eventueel samen met de bouwer van de website) voordat u begint met updaten even een checklist van alle in de website geïnstalleerde extensies, plugins, templates, enzovoorts.

Updaten Wordpress core en plugins 

U logt in in de backend en gaat naar Updates. Daar kunt u core, plugins, themes en vertalingen updaten. In Wordpress is het mogelijk voor veel plugins (niet allemaal) om auto-update in te schakelen. 

PHP versie 

Goede hostingproviders hebben de optie om voor managed PHP te kiezen. Dan is het niet nodig om telkens de PHP versie handmatig te updaten. Als PHP niet automatisch wordt ge-update door de hosting provider moet dit handmatig gebeuren.