Meteen naar de inhoud

Google Search Central

Ten eerste maken we een Google account waarmee we straks kunnen inloggen op Google Search Console, Google Mijn bedrijf, Google Analytics, Google Tag Manager, Google Ads, uw Youtube kanaal, etc. Het is niet de bedoeling dat u een bestaand Gmailadres gebruikt of dit account gaat gebruiken voor persoonlijke e-mail, agenda, contactpersonen, e.d., maar alleen voor de website, want ik zal er ook af en toe op inloggen. 

Google Seach console

Ga naar myaccount.google.com en maak een Google account aan met als e-mailadres zoiets als: webstatsuwbedrijfsnaam@gmail.com. Websitebezoekers e.d. zullen dat emailadres nooit ergens zien. Het account is puur voor de websitebeheerders. Stuur uw Gmailadres en wachtwoord aan mij toe a.u.b.

Google Activiteit uitschakelen

Uit privacy overweging wordt aanbevolen om alles in “Mijn Google-activiteit” te verwijderen en uit te schakelen, zodat Web- en app-activiteit, Locatie-geschiedenis en YouTube-geschiedenis niet wordt bewaard.

Accountherstel 

Ga vervolgens naar myaccount.google.com/security en controleer of onder “Opties voor accountherstel” het “Secundair emailadres” en “Telefoonnummer voor herstel” uw eigen e-mail en 06-nummer is. Zo niet, pas het dan a.u.b. aan met uw eigen gegevens.

Waarschuwing e-mails 

Zeer belangrijke waarschuwingen over uw website of Google Ads campagnes zullen worden gestuurd naar dit Gmail adres. Om ervoor te zorgen dat u die waarschuwingen ontvangt (zonder in te loggen) raad ik aan om ervoor te zorgen dat e-mail wordt doorgestuurd aan een e-mailadres dat u dagelijks leest. Ga dus naar mail.google.com en klik in Gmail op het tandwieltje en kies settings of instellingen. Op het tabblad “Forwarding en POP/IMAP” kunt u instellen hoe uw e-mail doorgestuurd moet worden. Als u in de toekomst een waarschuwingse-mail ontvangt, stuur die dan aan mij door, als u wilt dat ik het oplos. 

Google Search Central

Google Search Central is gemaakt om website-eigenaren te helpen beter gevonden te worden in Google. U vindt er bijvoorbeeld hoe de website wordt geïndexeerd en of er problemen zijn. Als pagina’s offline zijn of gehacked zijn, dan ziet u dat mogelijk ook in Search Console en u krijg wellicht dan ook een waarschuwings e-mail. Search Console is bovendien de plek waar u de sitemap van de website kunt aanmelden om Google te helpen de site te indexeren. Als u URL’s heeft gewijzigd en bent vergeten om een 301 redirects in te stellen, dan kunt u dat hier oplossen. Het is dus belangrijk om uw website te koppelen aan Search Central en om Search Console en de e-mails goed in de gaten te houden. 

  • Ga naar https://developers.google.com/search login. 
  • Maak een property aan of selecteer de juiste property. Standaard de domein die start met https://www. 
  • U dient te verifiëren dat u de eigenaar bent van de URL die u aanmeldt. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door een html bestandje te uploaden in de root van uw website. Hiervoor heeft u de FTP gegevens nodig van uw site. 
  • Nu kunt u de sitemap van uw website aanmelden in Search Console.