Meteen naar de inhoud

Adverteren in Google kan even simpel gezegd op twee manieren, namelijk door middel van Search Ads en door middel van Display Ads.

Google Ads

Search Ads

Google Search Ads zijn betaalde advertenties in Google die getoond worden als iemand op een van de door u ingestelde zoekwoorden in Google zoekt. U betaalt alleen per klik en die klik komt dus van iemand die zoekt naar iets dat u aanbiedt. Zolang de advertenties meer opleveren dan ze kosten is het aan te bevelen om te investeren in Google Ads. Of dat ook voor uw bedrijf geldt is gewoon een kwestie van proberen, want het aantal conversies die het heeft opgeleverd is goed te meten. U moet daar wel een een paar maanden voor uittrekken om door middel van optimaliseren het maximale eruit te halen. U kunt met een klein budget beginnen en als u merkt dat het meer oplevert dan kost, het budget opschroeven. 

Display Ads

Google display Ads worden getoond op websites die deel uitmaken van het Google display netwerk. Dat zijn websites zoals nu.nl of youtube.com. Deze advertenties bestaan uit afbeeldingen, animaties of filmpjes. De advertenties worden dus niet getoond aan degene die actief zoekt in de zoekmachine, maar aan degene die over het internet over verschillende websites surft die weliswaar met het onderwerp te maken hebben dat u heeft ingesteld. Er kan dus een breder publiek worden aangesproken en is ideaal om bekendheid te genereren. Kliks op display advertenties zijn ook minder duur, omdat het vaak ook mensen betreft die misschien voorlopig ook nog niet tot aankoop overgaan. 

Er kan getarget worden op verschillende topics of op audiences. Dat laatste kan een remarketinglijst zijn van mensen die uw website hebben bezocht. Nadat ze door surfen zien ze dan uw advertenties te zien. 

Kritische Succesfactoren 

Het is belangrijk dat u het volgende vooraf bedenkt. Doet u dit niet alleen voor uw bedrijf in het algemeen, maar bovendien ook per productgroep of dienst. 

 • Wat maakt uw onderneming uniek? 
 • Wat is doorslaggevend voor het succes van uw onderneming? 
 • Wat zijn uw kerncompetenties? 

Doelgroep en segmenten 

Beschrijf vooraf per campagne zo goed mogelijk wie uw ideale klanten zijn waarop we de campagnes kunnen gaan targeten.

B2B B2C 
Leeftijd Branche 
Geslacht Aantal werknemers 
Regio Vestigingsplaats 
Opleiding Omzet 
Beroep Type bedrijf 
Functie  
Interesses  

 
Google Search Ads 

 • Login op ads.google.com en maak uw eerste Search Campagne. Let op dat u een regulier Ads Account aanmaakt en dus geen Express account, dat lang niet alle mogelijkheden biedt als de reguliere versie.  
 • Stuur uw Google Ads account Customer ID number mij op. 
 • Ik stuur dan een toegangsverzoek voor mijn MCC account. Als u dat accepteert kan ik daarmee inloggen en wijzigingen doen.
 • Samen bedenken we hoe u uw account wilt structureren in Campagnes en Ad Groups. Veel instellingen, zoals dagbudget, biedstrategie, start- en einddatum, locatie worden op het hogere Campagne niveau ingesteld. De onderliggende Ad Groups moet u zien als thema’s, bedoeld om de Advertenties zo goed mogelijk aan te kunnen laten sluiten op de zoekwoorden, waardoor de doorklikratio hoger wordt. 
 • Samen maken we per Adgroup een lijst met zoekwoorden en negatieve zoekwoorden.  Zie hieronder meer informatie daarover.
 • Ik maak minimaal 3 advertenties per Adgroup, zodat we kunnen testen welke het beste werkt. 
 • Ik stel extensions in zoals, sitelink extension, call extension, callout extension, structured snipped extension, etc. 
 • Ik stel eventueel een audience in, bijvoorbeeld een groep mensen gebruiken die uw website heeft bezocht. Zo’n audience kunnen we definiëren in Google Analytics en importeren in Google Ads.
 • Ik link Google Analytics en Google Search console aan Google Ads. 
 • Met locatietargeting richt u d.m.v. eventuele bodverhogingen en -verlagingen uw advertenties alleen op die locaties waar uw doelgroep vandaan komt. 
 • Met devices kunt u bodverhogingen of verlagingen toepassen voor bepaalde apparaten, zoals een bodverhoging op smartphones als u daar meer uit denkt te kunnen halen. 
 • Ik zal uw eigen IP adressen uitsluiten om te voorkomen dat u of uw collega’s per ongeluk op de advertenties gaan klikken, want ook die clicks kosten geld. 

Focus 

Het is niet mogelijk om 1 pagina te optimaliseren voor meerdere verschillende zoekwoorden. Elke pagina optimaliseert u voor 1 groepje zoekwoorden en alternatieven. Het is teveel werk om in 1 keer, alle pagina’s te optimaliseren. Beter kiest u eerst een aantal belangrijke URL’s uit en stelt daarvoor de zoekwoorden vast. Start bijvoorbeeld met de 5 belangrijkste producten of diensten, kies de URL’s die daarbij horen en start daarmee. Later komen dan de minder belangrijke pagina’s.

Keyword tools

Met bijvoorbeeld Google Ads (zie volgende artikel) kunnen we goede alternatieven voor de bestaande ideeën over zoekwoorden vinden. Ook kunnen met trends.google.nl zoektermen met elkaar vergelijken om te bepalen welke alternatieven meer volume in bezoekers genereren. We moeten hierbij goed rekening houden met de “taal” die uw doelgroep spreekt en wat door hen als zoektermen gebruikt zou kunnen worden. Samen maken we per product of dienst een lijst met zoekwoorden. De beste tool om u hiermee te helpen is https://www.semrush.com/ 

Long tail of short tail zoekwoorden? 

We moeten zoekwoorden kiezen die vooral veel conversies genereren. Ook moeten we soms zoektermen of zoekwoordgroepen meenemen die wellicht minder vaak gebruikt worden (lager zoekvolume), maar die wel zeer relevant zijn voor uw specialisatie en die u juist veel omzet kunnen leveren. Het voordeel van meer specifieke zoekwoordgroepen (long tail, met minder zoekvolume) ten opzichte van meer algemeen zoekwoorden (short-tail, met hoger zoekvolume) is dat long-tail makkelijker hoog rankt en relevante clicks oplevert.