Als u regelmatig een blog artikel of video publiceert die daadwerkelijk van toegevoegde waarde is voor uw doelgroep, dan zal dat een hele belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van uw online marketing doelen. Social media posts, online advertenties en nieuwsbrieven kunt u vervolgens gaan linken naar deze blogs op uw website. Daar gaat het namelijk om: klanten naar uw website lokken, omdat daar de conversies plaatsvinden. Zo creëert u een trechter naar uw website. Een website met veel interessante artikelen over een bepaald onderwerp wordt bovendien beter vindbaar in zoekmachines. “Content is king” als het om SEO gaat.

content is king

Tekst wijzigen 

Alle Joomla! en Wordpress websites hebben een achterkant ofwel backend. Alleen beheerders kunnen inloggen in de backend met inlognaam en wachtwoord. Die achterkant is te bereiken door achter uw domeinnaam het volgende te typen in de URL balk van uw internetbrowser. 

Bij een Joomla! website: /administrator of /administrator/index.php?-plus-eventueel-een-geheime-code/
Bij een Wordpress website: /login of /eventueel-geheime-code/?login/
 
Door achter uw domeinnaam te typen in de URL balk van uw internetbrowser. Alleen beheerders kunnen inloggen in de backend met inlognaam (e-mailadres) en wachtwoord. 

Template 

De algemene layout van alle webpagina’s en ook de stijl zoals, kleur, grootte, uitlijning van alle tekst, kopjes, links, opsommingen op de website, worden centraal geregeld in de template. Hiermee kan een website voorzien worden van een standaard lay-out en stijl die op alle pagina’s en op alle teksten wordt toegepast. Als u daarin dus iets wilt wijzigen, dan kan ik als bouwer dat dus in 1 keer wijzigen in plaats van dat u alle pagina’s afzonderlijk zou moeten wijzigen. De voordelen daarvan zijn natuurlijk een enorme tijdsbesparing, dat de broncode “schoon” blijft. 

Kopiëren en plakken 

Als u tekst uit een document of van een andere internetpagina kopieert en plakt in de tekstverwerker van uw website dan plakt u mogelijk een hoop vuile opmaak-code mee. Daarom raad ik aan om de tekst eerst in een heel simpel tekstverwerkingsprogramma zoals kladblok te plakken en vanuit daar in de tekstverwerker van uw website. Zo blijft uw HTML code schoon. 

Posts en pages wijzigen in Wordpress 

In Wordpress zijn er pages (meer statische webpagina’s) en posts (zoals blogberichtjes). 

 • U kunt deze beheren in de achterkant/backend.
 • Klik op de post of page die u wilt wijzigen en u komt op de onderstaande pagina. 
 • Ik heb een tekstverwerker geïnstalleerd, zodat u de tekst kunt aanpassen in het tekstvak van de editor, zonder na te denken over de HTML code. U kunt tekst vet of schuin gedrukt maken, links invoeren of een “Lees verder…” knop invoeren. 
 • Nadat u de wijzigingen heeft gedaan, klikt u op Update. 
 • Linksboven onder de naam van uw website kunt u klikken op visit site. Als u daarop klikt ziet u snel de voorkant van uw website, zodat u kunt controleren of de wijzigingen zijn gelukt. 
 • Dat is alles! 

Afbeeldingen invoegen in Wordpress 

Om een afbeelding of video in te voeren klikt u op Add media. Als uw afbeelding al op uw server staat dan selecteert u het in de lijst en klikt op de knop “insert”. 

Als de afbeelding nog niet op de server staat dan moeten we het eerst uploaden. Maar voordat we dat doen moeten we de afbeelding eerst op het juiste formaat maken en de juiste resolutie geven. Vraagt u dat gerust aan mij als u niet weet hoe dat te doen. Daarna kunt u de afbeelding uploaden via Add media – Upload files. 

Menu aanpassen in WordPress

Het menu aanpassen in WordPress gaat via het Dashboard – Uiterlijk – Menu’s.

Artikelen wijzigen Joomla! 

 • In Joomla! heten webpagina’s artikelen. U kunt deze beheren in de achterkant/backend in het menu: Inhoud – Artikelen. 
 • Klik op het artikel dat u wilt wijzigen. 
 • Ik heb een tekstverwerker geïnstalleerd, zodat u de tekst kunt aanpassen in het tekstvak van de editor, zonder na te denken over de HTML code. 
 • Nadat u de wijzigingen heeft gedaan, klikt u op opslaan & sluiten (links bovenin het scherm).
 • Rechtsboven staat een link met de naam van uw website. Als u daarop klikt ziet u snel de voorkant van uw website zodat u kunt controleren of de wijzigingen zijn gelukt. 
 • Dat is alles! 

Afbeeldingen invoegen in Joomla! 

Om een afbeelding in te voeren klikt u op het icoontje. Dan verschijnt de “Image manager”. Als uw afbeelding al op uw server staat dan selecteert u het in de lijst en klikt op de knop “insert”.  Als de afbeelding nog niet op de server staat dan moeten we het eerst uploaden. Voordat we dat doen moeten we de afbeelding eerst op het juiste formaat maken en de juiste resolutie geven. Vraagt u dat gerust aan mij als u niet weet hoe dat te doen. Daarna kunt u de afbeelding uploaden. Een popup opent waarmee u de afbeelding kunt selecteren en op uw server kunt uploaden. Het is nu te vinden in de lijst waar u het kunt selecteren en invoegen. 

Bloggen in Joomla! 

 Als een nieuw artikelonderdeel uitmaakt van een blog, dan dient u: 

 • Het artikel toe te wijzen aan de juiste categorie, zodat het automatisch op de categorie blogpagina verschijnt. 
 • Een “Lees meer…” link in te vullen. 
 • Een intro-image aan het artikel te koppelen op het tabblad “Images en Links”. Die afbeelding komt dan automatisch in het juiste formaat op de blogpagina. 

Nieuw menu item toevoegen in Joomla! 

 • Ga naar: backend – menu’s – klik het menu dat u wilt aanpassen. 
 • Klik op de knop nieuw. 
 • Bij “menu-item-type” selecteert u “Individueel artikel”, zie de printscreen hieronder. 
 • Vul dan de titel in, dat is de naam die op de menuknop komt. 
 • Bij “hoofditem” kunt u het menu-item onder een hoofdmenu-item plaatsen, als het een submenu-item betreft. 
 • Bij “Vereiste instellingen” – “Selecteer artikel”, selecteert u het artikel waar het menu-item naar moet verwijzen. 
 • Klik op Opslaan & sluiten. 
 • Met het linker icoontje naast het menu item, kunt u de volgorde van het menu aanpassen. 
 • Dat is alles!