Meteen naar de inhoud

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen zijn belangrijk voor de zoekmachine optimalisatie. Veel mensen zoeken in Google naar afbeeldingen over het betreffende onderwerp. Komt uw afbeelding naar boven en klikt men erop, dan komen ze op uw website. Het is daarom belangrijk om de afbeeldigen de juiste bestandsnaam te geven.  

afbeeldingen optimaliseren

Bestandsnaam

Wat betreft de bestandsnaam van de afbeelding is het volgende van belang:

  • Gebruik alleen kleine letters, geen hoofdletters.
  • Gebruik geen spaties, maar het minteken (-) tussen woorden.
  • Gebruik geen andere tekens in de bestandsnaam zoals: _&@:#*/.
  • De bestandsnaam moet een keyword zijn, behorende bij de pagina waar de afbeelding op staat.
  • Als 1 en dezelfde afbeelding op meerdere plekken gebruikt wordt, met verschillende resolutie, bijvoorbeeld 1 keer groot in de banner, 1 keer normaal in de tekst, 1 keer klein als featured image, e.d. voeg dan een achtervoegsel toe aan de bestandsnaam om de afbeeldingen uit elkaar te houden. Dat kan ook een afkorting zijn of het aantal pixels. Hiermee voorkomen we dat we bijvoorbeeld een te grote banner afbeelding gebruiken terwijl dat een kleiner plaatje zou kunnen zijn qua pixels.

Alt tags

Bij het uploaden moeten de afbeeldingen een goede alt tag en titel krijgen. Die text is bijvoorbeeld belangrijk voor screenreaders. Een screenreader zet webpagina’s om in spraak voor blinde mensen. Google vindt het erg belangrijk dat het web voor iedereen toegankelijk is en dus is het een ranking factor. De alt tag moet een key word zijn van de pagina waarop de afbeelding staat.

Formaat qua kwaliteit

Om de afbeelding juist te laten indexeren is het aan te raden om een image-sitemap aan te melden in Google Search Console. Afbeeldingen mogen niet te groot zijn, qua bestandsgrootte. Met Photoshop of een online tool zoals https://kraken.io/ kunt u afbeeldingen comprimeren. We verlagen dan de kwaliteit waardoor de laadsnelheid afneemt. Voor Wordpress zijn er handige plugins beschikbaar die het optimaliseren van afbeeldingen automatisch voor u doen, zoals de plugin Imagify. Zorg ervoor dat u zelf een backup bewaart van de originele, onbewerkte foto’s met hoge resolutie en kwaliteit. Misschien heeft u die ooit nog eens nodig voor bijvoorbeeld drukwerk.

Formaat qua pixels

De afbeeldingen moeten precies de juiste afmetingen in pixels krijgen. Het is dus slecht om een veel te grote afbeelding te uploaden en die dan met met HTML code op het juiste formaat te maken. De te grote afbeelding zal dan toch gedownload moeten worden en dat kost snelheid. U kunt uitgaan van een standaard breedte van de website van 1150px op desktops. Full screen foto’s, zoals fullscreen headers en achtergrond foto’s, mogen zo’n 2500px breed worden, zodat ze fullscreen op high definition schermen nog scherp tonen. Als SEO en dus snelheid belangrijk is, kunt u overwegen geen fullscreen te tonen.