Meteen naar de inhoud

CWO of RYA?

Wanneer u bij een zeilschool wilt leren varen op zee in een zeil- of motorschip dan kunt u het beste kiezen voor een CWO- of RYA aangesloten vaarschool. De diplomalijnen zitten beide logisch in elkaar en de instructeur kan daarmee een duidelijk beeld geven van uw niveau en of u klaar bent voor uw vaarplannen of nog niet. Naast de consumentendiploma’s zijn er ook opleidingsprogramma’s voor instructeurs, zodat zij hun didactissche vaardigheden en het examineren verbeteren. Zowel de CWO als de RYA voert controles uit bij vaarscholen en kijken daarbij naar de kwaliteit en veiligheid van de instructeurs en de schepen. Ook moet de vaarschool zaken zoals een goede aansprakelijkheidverzekering e.d. op orde hebben. Zowel de CWO als de RYA zijn op deze punten vergelijkbaar, maar wanneer kiest u voor de CWO en wanneer voor het RYA opleidingssysteem?

CWO

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cwo.png

De CWO ofwel Commissie Watersport Opleidingen heeft meer dan 180 opleidingslocaties in verschillende disciplines, waaronder jachtvaren. Ook organiseert de CWO de theorie-examens Kustnavigatie en Reisvoorbereiding, Routering en Planning als verplicht onderdeel van de diplomalijn jachtvaren tidal. De CWO vaarscholen bevinden zich voornamelijk in Nederland en de lessen worden in het Nederlands gegeven. De praktijk- en theorie-examens zijn ook in de Nederlandse taal. Mijn vaarschool is aangesloten bij de CWO in de discipline Jachtvaren (Tidal) en ik bied zeezeillessen aan boord van uw eigen of het door u gehuurde schip.

RYA

RYA

The Royal Yachting Association biedt het Engelse diplomasysteem met disciplines, zoals yacht- and motor cruising. De RYA is een grotere organisatie en heeft wereldwijde bekendheid. De niveaus hebben mooie en wereldwijd bekende namen, zoals Coastal Skipper en Yacht Master Ocean. Alle zeil- en navigatietermen in de lessen en de examens zijn in het Engels. De theorie kunt u behalen via (klassikale of online) shorebased courses. Mijn vaarschool is bijvoorbeeld een RYA shorebased center en ik organiseer deze klassikale cursussen en neem de examens af, zoals RYA Day Skipper Shorebased, RYA Yachtmaster Shorebased of als Privéles en In-company navigatiecursussen. RYA lessen worden in het Engels gegeven en dat kan handig zijn als u veel vaart met Engels sprekende bemanningen, maar als dat niet het geval is maakt het de lessen onnodig moeilijk en verwarrend. U denkt misschien in Nederlandse scheepstermen, niet in de Engelse. De RYA stelt iets strengere eisen aan de vaarscholen. Bijvoorbeeld moeten de zeilinstructeur en de examinator 2 verschillende personen zijn bij examinering van gevorderden in de praktijk. In principe een goede zaak, maar de RYA praktijk examinatoren zijn niet altijd overal beschikbaar.

CWO OF RYA DIPLOMA?

De keuze voor een CWO of RYA vaarschool hangt volledig af van wat uw plannen zijn. Wel is het zo dat de niveau’s in het CWO en RYA systeem heel goed op elkaar aansluiten. Overstappen tussen de systemen kan dus ook later nog zonder problemen. U kunt namelijk in beide systemen instappen op uw eigen niveau. Het is niet nodig om helemaal bij het begin te beginnen als u bijvoorbeeld al veel ervaring of een diploma van het andere systeem heeft.

Recreatieschippers

Ten eerste voldoet u, als recreatieschipper op een Nederlandse boot tot 20 meter met Klein Vaarbewijs 2 en MARCOM-B/SRC waarschijnlijk al aan de wet, ook op zee, ook in andere Europese landen. Gek natuurlijk, omdat dat een theorieexamen is, maar zo is de wet nu eenmaal. Met Vaarbewijs 2 heeft u namelijk ook het ICC, ofwel het international certifcate of competence en daar heeft u genoeg aan in Europa. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals de Rijn e.d. dus email mij als u twijfelt. Een CWO of RYA diploma is in de meeste gevallen dus niet eens wettelijk verplicht, maar een vrijwillig te behalen certificaat. Het is natuurlijk ook logisch om een praktijktraining te volgen want het theoretische Klein Vaarbewijs volstaat echt niet als u met een jacht de zee op wilt.

Huurders van zeil- of motorschepen

Ook als u een schip wilt huren dan zal Klein Vaarbewijs 2 met het ICC en MARCOM-B of SRC voldoende zijn, maar daarbij vragen sommige verhuurbedrijven om zeilervaring aannemelijk te maken. Dat kunt u in het buitenland makkelijker aantonen met een RYA certificaat zoals Yacht Master. Wel verwacht ik dat het CWO niveau 2 of 3 certificaat (passend bij het type schip en de moeilijkheid van het vaargebied) uiteindelijk ook zal voldoen. Zeker als u voldoende ervaring aantoonbaar kunt maken.

Professional Schippers / Crew

Als u wilt gaan schipperen in het buitenland of wilt meezeilen als (betaalde) bemanning op schepen in het buitenland, dan is het RYA diploma aan te bevelen. Gewoonweg omdat iedereen dat systeem kent. Op schepen met Engelse vlag of als u wilt gaan werken voor een Engelse charter organisatie dan is de kans groot dat een RYA Yacht Master diploma met Commercial Endorsement zelfs verplicht is.

Oceaanzeilers

Als u de oceaan wilt oversteken dan gaat de RYA net even een niveau verder namelijk met Yacht Master Ocean, waarin u astronavigatie leert en wereldwijde meteorologie. Het CWO-systeem biedt geen opleiding specifiek voor oceaanzeilers.

Opleidingsplan

Als u verder advies wilt over de keuze tussen het RYA en het CWO systeem en als u een opleidingsplan wilt bespreken, bel mij dan gerust op 06-15053445 of stuur een e-mail aan info@elmarteeuwen.com.